Bursa iskender kebap tarihi
Bursa kebabı ilk olarak 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda ortaya çıkar. Mehmet Oğlu İskender'in aile restoranında farklı bir ürün geliştirmek için mangalı dik konuma almasıyla başlar.May 27, 2018
Bursa kebabı ilk olarak 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda ortaya çıkar. Mehmet Oğlu İskender'in aile restoranında farklı bir ürün geliştirmek için mangalı dik konuma almasıyla başlar.May 27, 2018
İskender kebap veya iskender döner, Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır.
Eskiden sadece kuzu etindenmiş İskender kebabı, bu kebabın “resmî tarihi”ne göre 1867 yılında İskender Efendi tarafından Bursa'da icad edilmiş.
Bursa yöresinin meşhur yemeklerinden biri olan İskender Kebabın hikayesi, 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan'daki dükkânında başladı. 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar kuzu, yere paralel biçimde duran odun kömürlü bir ocağın üzerine yatırılarak pişirilmekteydi.
Genel kanı İskender Kebap'ın adını ünlü savaşçı ve komutan olan Büyük İskender'den aldığıdır. … Gerçek, İskender Efendi tarafından bulunan bu kebaba kendi adını vermesidir.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir.
Kebab kelimesi İngilizcede şiş üzerinde pişirilen her türlü küçük et parçasını tanımlamak için kullanılsa da, kebep kelimesi günümüzde en çok İran ve Türkiye'nin bulunduğu bölgelerde Orta Çağ'da ortaya çıkan çeşitli et yemekleri ile ilişkilendirilir.
İstanbul'daki En İyi İskender Kebap