Vergi hukukunun kaynakları nelerdir

Vergi hukukunun kaynakları nelerdir

Nis 10, 2022 Insanlar by admin

Vergi hukukunun kaynakları Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.

Vergi yargısının temel kaynağı nedir?

Anayasanın 73 üncü maddesi uyarınca vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulmak zorundadır. Bunun için kanunlar vergi hukukunun temel kaynağıdır.

Asli kaynaklar nelerdir?

Asli kaynaklar

  • Anayasa.
  • Kanun (ve Kanun hükmünde kararname)
  • Uluslararası sözleşmeler.
  • Tüzük.
  • Yönetmelik.
  • Diğer düzenleyici işlemler (Tebliğ, genelge, sirküler, emir gibi değişik isimler aldıklarından adsız düzenleyici işlemler olarak da adlandırılır)

Vergi kaynağı nedir?

Verginin konusu, üzerine vergi konulan ve bu nedenle doğrudan ya da dolaylı bir şekilde verginin kaynağını oluşturan ekonomik unsurdur. Ancak, verginin konusu yalnızca mal ya da hizmetlerle sınırlı değildir. Bir işlem, bir fiil, bir gelir, bir sermaye vb. verginin konusunu oluşturabilir.

Vergi hukuku kaynaklarından hangisi Danıştay denetimine tabidir?

Bakanlar Kurulu kararları, tüzükler ve yönetmeliklerde olduğu gibi genel tebliğler de Danıştayın denetimine tabidir. Mükelleflerin, Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığından vergi durumları ile ilgili tereddüt ettikleri konularda açıklama isteme hakkı vardır.

Vergi hukukunun temel ilkeleri nelerdir?

Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.

Kaynak ilkesi nedir?

Kaynak ilkesi, devletin egemenlik sınırları içinde meydana gelen vergiyi doğuran işlemlerin o ülke tarafından vergiye tabi tutulmasıdır. Vergilendirme yetkisi kural olarak, sadece ülkenin mali sınırları içinde uygulanabilmektedir. Bir ülkenin mali sınırları gümrük sınırlarına eşittir.

Asli ve Tali Kaynaklar nedir?

anlaşmalar, kanunlar, KHK'ler, yönetmelikler asli hukuk kaynaklarındandır. ve eserler-doktrin-ilmi içtihatlar ile yargı kararları-kazai içtihatlar tali kaynakları oluşturur.