Yağlar 9 sınıf

Yağlar 9 sınıf

Yağlar nelerdir?

Diyet Yağları Etler, yumurta, tereyağı, süt ve süt ürünlerinde bulunan yağlar hayvansal, ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytinyağı, soya yağı gibi yağlar ise bitkisel sıvı yağlar olarak tanımlanmaktadır.

Biyolojide yağlar nelerdir?

Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.

Yağlar ve lipidler nedir?

Lipitler, vücudun yağ dokusunda depolanan, yağlı veya yağlı polar olmayan moleküllerdir. Lipitler, esas olarak hidrokarbon zincirlerinden oluşan heterojen bir bileşikler grubudur. Lipitler, farklı yaşam süreçleri için enerji sağlayan, enerji açısından zengin organik moleküllerdir.

Yağların genel özellikleri nelerdir?

Ortak özellikleri: • Suda çözünmeyen, apolar veya hidrofobik. Klorofor, eter, benzen, sıcak alkol, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler. Enerji değerleri yüksektir; ancak yanma için karbonhidrat ve proteinlerden daha fazla oksijene gereksinim gösterirler. Metabolizmaları benzerlik gösterir.

Yağ içeren besinler nelerdir?

Sağlıklı yağ içeren yiyecekler nelerdir?

  • Avokado.
  • Peynir.
  • Bitter Çikolata.
  • Yumurta.
  • Balık Yağı
  • Fındık.
  • Chia tohumları
  • Sızma Zeytinyağı

Hangi yağ daha sağlıklı?

Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.

Kaç çeşit yağ var?

Yiyeceklerimizde esas olarak 3 çeşit yağ vardır. Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.